Wie zijn we

Onze

missie

"Elk kind, elk individu heeft recht op basisgezondheidszorg", dat is onze missie.

Afia Shuleni betekent “Gezondheid op school” in het Swahili.

Het doel van de organisatie Afia Shuleni is aan de schoolgaande kinderen uit de Democratische Republiek Congo, meer bepaald de provincie Zuid-Kivu, (preventieve) gezondheidszorg en gezondheidseducatie aanbieden om hun fysieke en mentale gezondheid te verbeteren.


In Zuid-Kivu is er een groot tekort aan gezondheidszorg en preventie. De kinderen worden na de postnatale periode medisch zo goed als niet meer opgevolgd. Afia Shuleni wil hen daarom een minimum aan gezondheidszorg bieden. Een kind in goede gezondheidstoestand zal immers zijn schoolloopbaan in betere omstandigheden kunnen afwerken. Dit zal hem dan weer betere toekomstperspectieven bieden.

Het team in DR Congo

Dr. Cibanvunya Murhega Vincent


In 2000 behaalde ik mijn diploma geneeskunde aan de Université Catholique de Bukavu, provincie Zuid-Kivu, DR Congo.
 
Mijn professionele activiteiten sinds 2000 :

  • in de functie van directeur heb ik het Centre de Santé van Nyantende omgevormd tot Hôpital Général de Référence de Nyantende in overeenstemming met de nationale strategie voor primaire gezondheidszorg in de DR Congo.
  • ik heb actief meegewerkt met de autoriteiten van Nyantende bij de oprichting van de ziekteverzekering voor tussenkomst in de zorgverlening van het Hôpital Général de Référence de Nyantende. Dit moet de toegang tot de gezondheidszorg voor de bevolking bevorderen.
  • ik heb gedurende 3 jaar de functie vervuld van raadgever van de provinciale Minister van Gezondheid en Sociale Zaken bij nationale en internationale organisaties actief binnen het domein van de gezondheidszorg in Zuid-Kivu.

In 2011 ben ik een opleiding gestart voor specialisatie in algemene heelkunde waarvan een deel in België.

Gedurende dit parcours heb ik mensen en organisaties ontmoet met wie ik ervaringen heb kunnen uitwisselen in verband met de gezondheidsproblemen in de provincie Zuid-Kivu.

Mijn ontmoeting met Dr. Michèle Van Staey, echtgenote van een vriend en partner van het Hôpital Général de Référence de Nyantende, is de trigger geweest voor het uitbouwen van het project Schoolgeneeskunde in Zuid-Kivu. Ik ben de lokale medische partner van dit project en coördineer de activiteiten.


Het team in België

De leden van onze organisatie zijn mensen die hun bescheiden bijdrage leveren aan onze samenleving. Elk lid draagt bij aan onze organisatie met zijn of haar unieke vaardigheden en expertise.
Dr. Michèle (Mich) Van Staey


Ik ben als arts afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Gent en werkte eerst 10 jaar als wetenschappelijk medewerker in de dienst Medische Genetica. Ik heb nadien hoofdzakelijk als huisarts gewerkt en werkte de laatste jaren van mijn loopbaan in de Schoolgeneeskunde. Toen ik Dr. Vincent Cibanvunya, een Congolese arts uit Zuid-Kivu, ontmoette en hij me vertelde hoe erbarmelijk het leven daar is mede door een schrijnend tekort aan basisgezondheidszorg, voelde ik aan dat ik zou kunnen bijdragen tot het welzijn van de kinderen in zijn streek. Vanuit mijn ervaring nam ik het initiatief om een project Schoolgeneeskunde op te starten. Samen met Christine Derom en Dr. Vincent Cibanvunya hebben we dit project uitgebouwd tot een waardevolle entiteit. Mijn eerste opdracht bestond erin om lokale artsen op te leiden. Op vandaag buig ik me over het dagelijks bestuur, de centrale coördinatie en kwaliteitscontrole van de medische en educative activiteiten, de analyse van de alle medische gegevens en de uitbreiding van de activiteiten. Na al die jaren ben ik trots op het bereikte resultaat. Na het heengaan van mijn trouwe collega Christine, hebben we in België een nieuwe team samengesteld om haar waardevolle inbreng op te vangen en verder te zetten. Ik hoop dat de lokale autoriteiten de activiteiten van het project Schoolgeneeskunde op termijn zullen invoeren in hun eigen programma.


Christine Derom († 2020)


Na mijn studies Licentiaat Wiskunde en Informatica aan de Rijksuniversiteit Gent, vertrek ik naar Congo (toen Zaïre) van 1978 tot 1981 om te werken in het kader van Ontwikkelingssamenwerking aan de Universiteit van Kinshasa (Unaza).
Bij mijn terugkeer in België, start ik een carrière in de informatica en leg ik mij toe op de opvoeding van mijn 4 zonen. In 2005 beslis ik tijd vrij te maken om die ter beschikking te stellen van zij die het nodig hebben … familie, vrienden of anderen. Einde 2010 ontmoet ik mijn vriendin Michèle die mij voorstelt onze krachten te bundelen om een project Medisch Schooltoezicht op te starten in Zuid-Kivu. Ik ben bijzonder blij mij te kunnen inzetten voor het welzijn van de bevolking van Congo dat mij zo dierbaar is gebleven. Ik vond in dit project de ideale uitdaging die beantwoordt aan mijn overtuiging en mijn mogelijkheden.


Caline Buysschaert

Camille Meert
Ann Maertens

Philip Bourgeois - Penningmeester

Share by: